Auto-interview

Dag Gert-Jan. Ik kom je vandaag interviewen over je werk als freelance redacteur. Om te beginnen: hoe ben je bij dit werk terechtgekomen?
Tja, dat is een beetje vanzelf zo gegaan. Tijdens mijn studie heb ik een abonnemement genomen op Weet Magazine. Daar stonden toen een paar onnodige spelfouten in. Ik kende een aantal mensen die daar achter de schermen aan werkten, en heb hun aangeboden om mee te kijken. Zo heb ik een jaar lang vrijwillig de spellingcontrole gedaan, en toen vroegen ze me redacteur te worden. Zo ben ik er een beetje in gerold.

Maar je hebt geen studie Nederlands of journalistiek gedaan, toch? Wat heb je gestudeerd?
Nee, dat klopt. Dat is misschien zelfs wel in mijn voordeel, omdat ik op deze manier niet in het keurslijf ben gedrukt. Ik heb mijn bachelor en master scheikundige technologie gehaald aan de Technische Universiteit Eindhoven. Dat is natuurlijk geen taalkundige opleiding, maar wel een opleiding waarbij je wordt uitgedaagd om moeilijke informatie op een heldere manier samen te vatten en te presenteren. Met dat academisch denkniveau heb ik dus een streepje voor op de concurrentie. Daar komt nog eens bij dat ik een enorme generalist ben: ik vind bijna elk onderwerp wel interessant en kan me overal in vastbijten. Ik wil graag weten hoe dingen werken.

Waar komt je affiniteit met taal vandaan?
Taal is een van die dingen waar ik me voor interesseer. Waar komen woorden en uitdrukkingen vandaan? Waarom schrijven we een woord zus-en-zo maar spreken we het op die-en-die manier uit, enzovoort. Mijn taalgevoel is zich op de middelbare school beginnen te ontwikkelen. In die tijd maakten een vriend en ik er een sport van om zoveel mogelijk fouten uit de brieven van school te halen. Meestal hadden we er wel een stuk of 7. Ik ergerde me er in die tijd ook mateloos aan dat iedereen op (toen nog) MSN Messenger zomaar wat leek te doen. Afkortingen als 'ff' en 'w8' zijn de eerste keer dat je ze ziet nog wel grappig, maar wanneer iedereen hele zinnen vol spelfouten en zonder interpunctie gaat typen, vergaat de lol je snel. Ik kende iemand die zelfs de spaties wegliet. Als een soort van passief-agressieve tegenreactie ben ik toen overdreven goed gaan typen. Je weet wel, hoofdletters, punten, en als ik in de haast toch een spelfout had gemaakt gaf ik dat aan in het volgende bericht. Ik denk dat dat mijn 'redding' is geweest.

Welke opdrachten heb je tot nu toe gedaan?
Op het moment van dit interview ben ik voornamelijk bezig geweest voor Weet Magazine. Daarnaast heb ik ook het boek De Stenen Getuigen van Tjarko Evenboer gereviewd, en er nog best veel foutjes uitgehaald. Hij vroeg me of ik er inhoudelijk naar wilde kijken, maar als ik dan een storende spelfout zie maak ik daar natuurlijk ook een opmerking over. Nu ben ik bezig met de vertaling van Nederlands naar Engels van Grootse Plannen, een eindtijdroman. En dan heb ik natuurlijk nog een heleboel artikelen geschreven. Veel voor Weet en voor mijn eigen blog, hier en daar wat gastbijdragen. En dan heb ik zelf ook verschillende boeken waaraan ik schrijf, zowel fictie als nonfictie.

Het valt me op dat je je vooral in de christelijke wereld begeeft. Hoe komt dat en sta je ook open voor andere opdrachten?
Haha, ja, waar het hart van vol is... Het geloof in Jezus is voor mij erg belangrijk. Als wetenschapper vind ik alles wat te maken heeft met de Bijbel en wetenschap bijzonder interessant. Maar ik heb ook artikelen geschreven waarin het geloof helemaal niet naar voren komt, zoals hoe een zwarte doos werkt, of over hedendaagse technologie die is geïnspireerd door sciencefictionboeken. Als je me de opdracht geeft om een boek te redigeren van een niet-gelovige schrijver heb ik daar geen problemen mee, maar ik stel wel een paar grenzen. Ik wil namelijk niet meewerken aan een boek dat actief probeert de Bijbel of het christelijk geloof onderuit te halen, zoals De Da Vinci Code destijds deed, of die on-Bijbelse normen als abortus en homoseksualiteit verheerlijken. Ook trek ik een grens bij schrijfsels waarin gevloekt wordt.

Wat is je tarief?
Dat hangt een beetje af van de opdracht. Voor mezelf heb ik wel een bedrag in mijn hoofd zitten van €42,50 per uur, maar dat is niet zo makkelijk aan een aantal woorden te koppelen. Sommige teksten lezen nu eenmaal wat sneller dan andere, of vereisen meer correctiewerk. Met een populairwetenschappelijk artikel voor Weet van 2000 woorden ben ik zo'n 1-2 uur bezig, afhankelijk van hoeveel er aan de tekst moet gebeuren.

Werk je het liefst thuis of op locatie?
Beide zijn mogelijk voor mij. Het meeste redactiewerk en schrijven kan gewoon thuis, maar ik ben er ook niet vies van om het land door te rijden.

Wat is je droomopdracht?
Ik zou graag eens een boek willen redigeren dat achteraf gezien een enorme positieve impact blijkt te hebben op Nederland.

Bedankt, Gert-Jan. Leuk dat je even tijd wilde maken voor dit interview.
Graag gedaan, Gert-Jan!

Gert-Jan van Heugten | KvK 61221287 | BTW NL160776405B01